Peki; bize olumlu ya da olumsuz etkileri olan bu uygulamaları; kimin, neden, nasıl ,nerede ,ne zaman, ve niçin oluşturduğunu ve oluşum serüvenini merak ediyor muyuz? Bence geç bile kaldık, sizin için en çok kullanılan uygulamaların 5N 1K incelemesini yaptım ve gerçekten azımsanmayacak derecede ilginç olayların döndüğü sonucuna vardım.
Biran ACTON - Jan KOUM |
Whatsapp Messenger; akıllı telefonlar için üretilen arama ve mesajlaşma platformudur. Şimdilerde görüntülü arama özelliği de ekleneceği söylentisi var. Android, IOS, Blackberry, Windows Phone ve Symbian telefonlarla uyumlu olan 2 yıl ücretsiz olarak kullanılan, sonrasında ücrete tabi tutulan bir uygulamadır.
Teknik incelemesini yapmak şu anlık bu kadar yeterli esas konumuza yani; ortaya çıkma serüvenine bir göz atalım:
Jan Koum |
Tek bir şey yapmak istiyorum, ve en iyi şekilde yapmak... |
Devlet desteğiyle sadece 2 yatak odası olan bir ev tutan 2 kişilik aile, Ukrayna’dan giysilerinin yanı sıra -defter kalem almaya paraları yetmeyeceği için- bavula defter kalem doldurarak geliyor.
Anne masrafları karşılamak için çocuk bakıcılığı da yapıyor ve Koum da bir süpermarkette temizlik görevlisi olarak çalışıyor.
Annesine kanser teşhisi konulunca ikisi de işten çıkıyor ve annesinin İş Göremezlik Raporu’ndan aldığı parayla geçimlerini sağlıyorlar.
Koum İngilizceyi çok iyi konuşmakla birlikte; Amerikan lise eğitimindeki yavan arkadaşlıkları benimsememiş ve 18’ine geldiğinde ‘sorun çıkaran’ bir genç olmuştur.
HACKER GRUBUNA KATILIR…
Bu sürede bilgisayar eğitimine devam eder ve ikinci el kitapçıdan aldığı programlama kitaplarını alıp okudukça geri satan koum; woowoo hacker grubuna katılıp, Silicon Graphics sitesine sızmıştır. Yeri gelmiş napster kurucu ortaklarından Sean Fanning ile chat’leşmiş.
ORTAĞIYLA TANIŞMASI
Koum’un Whatsapp ortağı Brian Acton ile tanışması da bu döneme denk geliyor.
1997’de bir gün karşı masasına gelip oturan Koum hakkında o dönem Yahoo çalışanı olan Brian Acton(44) onun hakkında Forbes’e şunları söylüyor :
‘Onun biraz farklı olduğunu görebiliyordum. Diğer çalışanların aksine ’Burada politikanız nedir, burada ne iş yapıyorsun’ gibi saçma diyaloglarla işi yoktu. Neyse. İşte öyle biri…’
Jan Koum ve Brian Acton |
‘İkimizin de saçmalama konusunda yeteneği yok’diyor Koum.
DÖNÜM NOKTASI :YAHOO SUNUCUSU BOZULUNCA …
Bir gün Yahoo sunucusu bozulunca işler Koum için değişmiş, Yahoo kurucu ortaklarından David Fili telefonundan Koum’ u arayarak arıza haberini verince Koum’ un cevabı ‘dersteyim’ olmuş. Filo ise. ‘Derste ne halt ediyorsun? Çabuk ofise gel’ deyince okulu bırakıp sunucuyu tamire başlamış, okula tekrar uğramamış. :D
1997’de babasının ölmesinin ardından Koum’ un annesi de 2000 yılında hayatını kaybedince Koum yalnız bir hayata başlıyor, bu sırada onu evine davet edip sık sık destek olan da Brian Action’ın ta kendisi.:)
Koum, birlikte çalışmaya devam eden ikili 2007’de birlikte işten ayrılarak bir üre seyehat edip gezmişler. Birlikte Facebook’a başvurmuşlar ve reddedilmişler.
WHATSAPP NASIL DOĞDU?
Koum,2009 yılına girildiğinde Yahoo’ daki kazançlarından biriktirdiği 400.000 doların da onuna gelmeye başladığı sıralarda bir iPhone almış. Nasıl para kazanacağım diye düşünürken AppStore’un yepyeni bir endüstri yaratacağını farketmiş ve Rus arkadaşlarından Alex Fishman’ ın evine yemeğe gittiğinde bir diyalog sonucunda bir uygulama fikri ortaya atmış.
Ortaya attığı uygulama fikri, telefon rehberinde bulunan isimlerin yanında Facebook durumu gibi ‘şu anda meşgulüm’ ‘spor salonundayım’ ‘pilim bitiyor’ gibi bilgileri içermesi üzerine yoğunlaşmış.
Koum sistemin arka planını yapabileceğini ancak bir iPhone yazılımcısına ihtiyaç duyduğunu söyleyince Rus arkadaşı Fishman ‘rentacoder.com’ üzerinden başka bir Rus arkadaşla tanıştırmış .
İlk Whatsapp sürekli çöküyor veya takılıyorken uygulamayı sadece Koum’un Rus arkadaşları ile Brian Acton indirmiş. Koum pe edip bir işe başvurmaya hazırlanırken onu durduran Acton olmuş. ‘Şu an bundan vazgeçersen çok büyük bir salaksın demektir. Birkaç ay daha şans tanı.’
Bir süre daha çabalamaya devam eden Koum’a mucizevi destek ise tam bu dönemde Apple’dan gelmiş. 2009 yılının Haziran ayında Push bildirimleri hizmete sokan Apple, bir kullanıcı bir uygulamayı açık tutmadığı zaman ‘ping’ atarak o uygulamadan bir bildirim geldiğini kullanıcıya bildirmeye başlamıştı. Whatsapp’ın dönüm noktası da bu yeni teknoloji oldu.
Artık biri Whatsapp durumunu değiştirdiğinde rehberindeki herkesin cep telefonuna bildirim gidiyordu. Koum’un Rus arkadaşları ise Whatsapp’ı amacının dışında kullanıp durumlarını ‘geç kalktım’ ‘şimdi oraya geliyorum ‘gibi durumlarla değiştirmeye başladı.
Fishman,
‘uygulama bir noktada anlık mesajlaşma uygulamasına dönüştü. Biz ‘hey naber’ diyorduk ve bir başkası cevap veriyordu’diyor.
Jan, tüm bu durum değişikliklerini Santa Clara’ daki Mac Mini’sinden izlerken aslında bir ‘anında mesajlaşma uygulaması ‘ürettiğini farketti.
‘dünyanın öbür tarafındaki bir kişiye bir cihaz vasıtasıyla anında ulaşmak,bu çok güç bir şeydi’diyor.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder