23 Ocak 2016 Cumartesi

Bir Kahveye Kırk Yıl..

Arkadaşlar ile oluşturulan koyu bir sohbetin olmazsa olmazları arasındadır Türk kahvesi..
Kahvenin Türk kültüründe ayrı bir yeri ve önemi vardır. O kahvenin özel bir cezvede hazırlanışı, fincanlara yavaşça dökülmesi ve ufak yudumlarla içilmesi başlı başına bir gelenek gibidir.Kimi zaman yemeklerden sonra kimi zaman ev toplantılarıda içeriz kahveyi. Hee bir de kız isteme merasimlerinde gelin hanım büyük bir özenle hazırlar kahvesini. Öyle ki bol köpüklü olarak hazırlanan kahve,istenen kız tarafından pişirilerek el becerisinin göstergesi olarak kabul edilir. Bu nedenle gelin hanım kahveleri bol köpüklü hazırlamak için ayrı bir özen gösterir. Özellikle damat beyin kahvesi büyük bir özenle hazırlanır.. Damat beyin kahvesine şeker yerine tuz katılır ve öyle ikram edilir gelin hanım tarafından. Bunun da bir manası vardır elbet.. “Tüm acılara birlikte kanat germek için senin elinden zehir olsa içerim” Tabii damat bey kahvenin tamamını içtiyse eğer (:
Türk kültüründe bu kadar önemli bir yere sahip olan kahvenin tarihini merak ettim ve araştırdım biraz.. Türk kahvesinin anavatanı Yemen’dir. Bu tat, 15 . yüzyılda Yemen’den Türkiye’ye daha sonra da tüm Avrupa ülkelerine yayılıyor. Zamanla Bağdat, Kahire ve Mekke’de kahve kültürü oluşuyor. Kahvenin 1550’li yıllarda Suriyeli iki girişimci tarafından ilk defa İstanbul’a getirildiği biliniyor. Bu iki tüccar zamanın Osmanlısında ilk kahvehaneyi açarak bu yeni tadı bizlerin damak zevkine sunuyor. İlk açılan kahvehanin çok ilgi görmesi üzerine, diğer yerlerde açılan kahvehaneler, bu büyük zincirin halkalarını oluşturmaya başlıyor. Türk kahvesini ilk kez kavurup öğüterek Türk topluna sunan Kurukahveci Mehmet Efendini olduğunu öğreniyoruz. “Kurukahveci Mehmet Efendi, 1871 yılında Fatih, İstanbulda Mehmet Efendi tarafından kurulmuştur. Türkiye’nin en eski işletmlerindendir ve Türk kahvesinin en tanınan markasıdır..”
“Gönüm ne kahve ister ne kahvehane, Gönül bir dost ister kahve bahane…” Bol muhabbetli günleriniz ve bol köpüklü kahveleriniz olsun. Sevgiyle kalın Beyza Yılmaz

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder